Palomino veulen? Hoe dan?

De hengst Bosco valt op met zijn lichtvoetige draf, waanzinnige galoppade, ruime stap, prachtige koppie en mooie oog en zijn instelling en karakter. Maar vooral vanwege zijn kleur is hij een eyecatcher. En hoe het zit met de kans op óók een palomino veulen van Bosco leggen we hieronder uit.

Bosco werd acht jaar geleden geboren Bosco. Zijn fokker is Dr. Marlies Dobberthien van stoeterij Altmarkhof. Zij zette het werk van haar vader enkele jaren geleden voort, en richt zich op het fokken van sportpaarden met bij voorkeur een bijzondere kleur, zoals palomino, valk, smokey black, cremello of perlino. Vandaar dat Altmarkhof als bijnaam ‘de stoeterij met de gouden paarden’ heeft.

Palomino

“Wij fokken sinds 1998 elegante sportpaarden, bij voorkeur palomino’s. Onze fokkerij voert terug op Trakehner hengsten en merries. We hechten bijzonder belang aan een goed karakter, intelligentie in combinatie met rijdbaarheid, ‘sport’ en beste basisgangen”, vertelt Dobberthien.

In de moederlijn van Bosco zit de palominokleur verankerd. De merrie Harfe is een ZfdP-Staatsprämiemerrie van de geweldig verervende Quaterback, met daarachter een Tsjechische palominohengst die in het 1.40 meter sprong.

‘Hij die met trots gaat’

Bosco kreeg bij zijn geboorte de naam Baysan MD mee. Dat betekent ‘hij die met trots gaat’. En zo herinnert mede-eigenaar Rom Vermunt hem zich ook toen hij Bosco ontdekte op de Oldenburger Elite-Fohlenauktion in 2013, een veiling waarvoor alleen de beste veulens van Duitsland geselecteerd worden.

Benicio x Quaterback

Bosco werd geprimeerd bij het Oldenburger Verband, waarna hij de naam ‘Be Happy’ kreeg. “Als veulen was hij al heel knap, niet alleen omdat hij die aansprekende palominokleur had, maar vanwege zijn mooie model en fijne bewegingen. Daarbij is hij heel interessant gefokt, met de beste Duitse dressuurhengsten in zijn pedigree”, laat Vermunt weten.

Stukje genetica

Cremello is altijd homozygoot. Dit wil zeggen dat een cremello-kleur wordt bepaald door twee dezelfde genen waarvan één afkomstig is van de vader en één afkomstig is van de moeder. Dat houdt in dat je een dominante overerving krijgt en dat een eigenschap – in dit geval de kleur – altijd wordt doorgegeven.

Valk, palomino en smokey black zijn heterozygoot. Hier wordt de kleur door twee verschillende genen bepaald. Het gevolg is dat het niet van tevoren vaststaat welk gen wordt doorgegeven en welke kleur het veulen zal krijgen. Er is vijftig procent kans dat het veulen de kleur van de vader of moeder meekrijgt.

Vijftig procent kans op palomino

In de praktijk houdt dit in dat wanneer je een cremello (twee dezelfde genen die de kleur bepalen) kruist met een vos, je honderd procent een palomino nakomeling krijgt. Wanneer je een cremello kruist met een bruine of zwarte, komt er honderd procent een nakomeling uit met een aparte kleur, maar dit kan valk, palomino of smokey black zijn. Kruis je een valk, palomino of smokey black (twee verschillende genen die de kleur bepalen) met bijvoorbeeld een vos of een bruine, dan is er vijftig procent kans op een nakomeling met een aparte kleur.

Rijdbaarheid en instelling

Wordt het geen nakomeling met een opvallend kleurtje, dan heb je nog altijd een fijn sportpaard. Bosco kan het karakter, de rijdbaarheid en de instelling verbeteren. Hij past naar de mening van Vermunt het beste bij opwaarts gebouwde merries met een sterke bovenlijn.

Bosco (toen heette hij nog Baysan en later Be Happy) als veulen op de Oldenburger Elite-Fohlen Auktion


[vc_button title=”Informatie over dekken met Bosco” target=”_self” color=”green” size=”size_large” href=”https://hengstbosco.nl/?utm_source=hoefslag_website&utm_medium=sponsored_content&utm_campaign=stallion_bosco”]

Foto boven: Sanne van der Meer